HDR – när ljuset är för svårt

Vårt öga är fantastiskt, det klarar ett dynamiskt omfång som vida överstiger vad våra kameror klarar. Alltså, vårt öga kan både urskilja detaljer i mörker och samtidigt se bra i fullt dagsljus. Den praktiska konsekvensen av detta är att när vi ser en fin bild som har både väldigt ljusa och väldigt mörka partier kommer vi bli besvikna när vi tar en bild. Antingen blir det mörka totalsvart eller det ljusa helvitt. Ett exempel på detta är när vi tittar ut genom fönstret ur ett mörkt rum. Eller när vi har mörka klippor i förgrunden och en sol som är på väg ner vid horisonten.

Det finns ett knep för att få kameran att överträffa sig själv, High Dynamic Range eller HDR. Man tar flera bilder som är både under- och överexponerade och låter en mjukvara antigen i mobilen eller datorn lägga ihop bilderna till en bild där både mörka och ljusa partier blir bra.

De två bilderna nedan är tagna på två sätt. Den vänstra med den vanliga mobilkameran, och den högra är det fyra bilder som jag i Lightroom (ett fotoredigeringsprogram) la ihop till en bild. Se till exemplet på kaklet till vänster som i stort sett bara blivit svart, men syns bra på högra bilden.

Vanlig bilde till vänster, HDR till höger

En nackdel med att göra så är att vi behöver stativ och det får inte vara några föremål som rör på sig i bilden, till exempel grenar som svajar i bilden. Men i vissa fall kan vi ta ”omöjliga” bilder med denna teknik.

Prova – det finns en mängd appar som gör detta i stort sett automatiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *