Undvik effektsökeri, men …

Med de digitala bilderna följer en uppsjö av olika möjligheter till att behandla bilderna, ändra färger, ändra på skärpa, ändra perspektiv, etc. Jag tillhör nog traditionalisterna på området och försöker hålla igen på allt sådant. Samtidigt har någon sagt att man ska justera bilden så att den förmedlar vad vi kände när vi tog bilden och inte hur det såg ut ur ett strikt dokumentationsperspektiv. Kanske kändes solnedgången som mer färgsprakande än hur bilden blev, och då kan det vara på sin plats att justera färgmättad lite.

En bra grundregel är att betraktaren av bilden inte ska se att vi har mixtrat med bilden. Men det finns alltid undantag som bekräftar regeln. Säg att du tagit en bild och den ser hopplöst dålig ut, till exempel en bild i månsken som kameran egentligen inte klarat av att ta och den är full med fult brus. Men platsen och tidpunkten är speciell för dig av någon anledning, varför du ändå vill ha en utskrift av bilden. Kanske kan någon specialeffekt rädda bilden, som i exemplet nedan – ett filter som gör om bilden till en oljemålning. Vad som man tycker är fint är förstås väldigt mycket tycke och smak, men du ser säkert nedan vad jag menar.

Kom ihåg att inte göra några justeringar eller filtreringar i mobilen/kameran, utan exportera bilden ur den med högsta upplösning och helst utan någon som helst komprimering och gör alla ändringar av bilden i datorn (eller låt någon som är van att göra det).

En brusig bild som blivit en oljemålning
Förstorat till 1:1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *