Skjut inte motivet!

När vi tar bilder med mobilkameran tenderar vi att ”point and shoot”, vi pekar på det vi vill ta bilden av och knäpper bilden. Detta fungerar bra för vissa objekt som till exempel porträtt, men kan bli lite statiskt och tråkigt för till exempel landskapsbilder. Detta gäller framförallt om vi vill göra stora utskrifter.

Fin båt

Det finns några regler som man kan ha i bakhuvudet kring komposition, till exempel Tredjedelsregeln. Denna innebär att man delar upp bilden i nio rutor och placerar motiven i någon av skärningspunkterna. Appen Halide som jag är bekant med ritar ut ett sådan rutnät ovanpå bilden.

Tredjedelsregeln

En ännu mer finurlig kompositionsregel är det gyllene snittet. Ni kan läsa mera här om Gyllene Snittet . Denna har använts i konsten sedan urminnes tider och anses vara väldigt tilltalande för oss att betrakta. Till exempel är Mona Lisas ansikte utformat baserat på denna regel.

Gyllene snittet

Men … alla regler är till för att brytas … se bilder av Hiroshi Sugimoto som har blivit världsberömd just för att inte alls följa de här kompositionsreglerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *